Η Ιδιωτική Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή με θέμα: “Γίνομαι Αρχαιολόγος/Ιστορικός για μια μέρα…”

0

Λεμεσός
Οκτώβριος 2023

Οι μαθητές και μαθήτριες της Α1 και Δ1 της Ελληνικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού, επισκέφτηκαν το Κυπριακό Μουσείο (Αρχαιολογικό Μουσείο) στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής “Γίνομαι Αρχαιολόγος/Ιστορικός για μια μέρα…”

Οι μαθητές έπρεπε να περάσουν από τρεις σταθμούς. Πρώτα να συμπληρώσουν τα σχετικά φύλλα εργασίας, έπειτα να μαντέψουν τα αινίγματα και τρίτον να αναλάβουν ρόλο παρουσιαστή και να αφηγηθούν μια φανταστική ιστορία όπως για παράδειγμα “Μια νύχτα στο Μουσείο όταν τα εκθέματα ζωντανεύουν”.

Γνώρισαν από κοντά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως εργαλεία, αγγεία, όπλα, χρηστικά αντικείμενα, ειδώλια, που παρουσιάζονται στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, καθώς και ταφικές πρακτικές από την Νεολιθική Εποχή μέχρι και την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Βιωματικά, αναπαράστησαν σκηνές καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Κύπρου, βρήκαν τα αινίγματα που αφορούσαν στον Κερασφόρο Θεό και στον Θεό Προστάτη των Μεταλλείων Χαλκού και προσπάθησαν να δημιουργήσουν το όνομά τους με βάση το Κυπριακό συλλαβάριο, αφού πρώτα είδαν την εξέλιξη της γραφής στην Κύπρο σε μια από τις αίθουσες του Μουσείου.

Η σφαιρική – διαθεματική προσέγγιση της γνώσης υποστηρίζεται από τις σχολές Πασκάλ, καλλιεργώντας την κριτική ικανότητα και συμβάλλοντας έτσι στην ενεργό πολιτότητα.

Ευχαριστούμε τον Κλάδο Νέων Ελληνικών και Κλασικών Σπουδών που είχε την ευθύνη της δραστηριότητας και ιδιαίτερα την Υπεύθυνη Κλάδου Άντρια Ιωάννου και τη φιλόλογο Ιφιγένεια Χρυσάνθου που ανέλαβαν τη γενική επιμέλεια.

Ευχαριστίες και στους συνοδούς καθηγητές Σκεύη Αδάμου, Ευάνθη Κωνσταντίνου και Βαλεντίνα Σοφοκλέους.