Συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον 2023»

0

Λεμεσός
Απρίλιος 2023

Η Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού, συμμετείχε στο διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον 2023» (Young Reporters for the Environment- YRE) με το άρθρο «Κώδωνας κινδύνου για τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου». Οι συμμετέχοντες μαθητές στον διαγωνισμό ήταν οι Κωνσταντίνου Γρηγόρης, Σάββα Σπυρίδωνας και Χρίστου Χρίστος και η Υπεύθυνη Καθηγήτρια Βιολογίας, η κα Ελένη Ιωαννίδου.

Το YRE είναι ένα διεθνές δίκτυο νέων ηλικίας 11-21 ετών το οποίο δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες και συντονίζεται από το μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) που εδρεύει στην Κοπεγχάγη (Δανία).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι «Νεαροί Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» της Κύπρου επικοινωνούν με μαθητές/τριες σε άλλες χώρες μέσω ηλεκτρονικής ιστοσελίδας και μετέχουν κάθε χρόνο σε διεθνή διαγωνισμό. Στη Δημόσια Μέση εκπαίδευση συμμετέχουν 29 Γυμνάσια και 17 Λύκεια. Το πρόγραμμα, στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, εποπτεύεται από την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας.

Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να πάρουν τεκμηριωμένη θέση σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα που τους αφορούν άμεσα και που επηρεάζουν την κοινότητά τους ή την Κύπρο γενικότερα. Προσφέρει στους/στις μαθητές/τριες την πλατφόρμα να προτείνουν αειφόρες λύσεις, υποβάλλοντας είτε διερευνητικά άρθρα, είτε φωτογραφίες, είτε φιλμάκια.

Ο διεθνής οργανισμός των Ν.Δ. (YRE International) προτρέπει τις ομάδες των Ν.Δ. να διερευνήσουν τοπικά περιβαλλοντικά θέματα που να έχουν άμεση σχέση με τα ακόλουθα τρία κρίσιμα θέματα τα οποία απαιτούν επείγουσες δράσεις:

  • Κλιματική Αλλαγή
  • Απώλεια Βιοποικιλότητας
  • Ρύπανση

Πιο κάτω παρατίθεται αυτούσιο το άρθρο που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό:

Οι παλαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στο νησί μας έχουν καταγραφεί στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και συγκεκριμένα στην περιοχή Αετόκρεμμος, πριν από 12000 χρόνια.

Αδιαμφισβήτητα, ο άνθρωπος και η φύση συνυπήρχαν στην Χερσόνησο για πάρα πολλά χρόνια. Στην περιοχή αυτή με την τεράστια βιοποικιλότητα υπάρχει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φυσικών υγροτόπων στο νησί. Αξίζει να αναφερθεί, ότι είναι ίσως η σημαντικότερη περιοχή για τα πουλιά στην Κύπρο εφόσον έχουν καταγραφεί τα 260 από τα 370 είδη πουλιών της Κύπρου . Όσον αφορά την πανίδα της περιοχής, στο Ακρωτήρι γεννούν οι χελώνες καρέτα-καρέτα  και οι πράσινες χελώνες . Επίσης, έχουν καταγραφεί διάφορα είδη θηλαστικών όπως δελφίνια, φώκιες και νυχτερίδες. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά είδη φυτών, αρκετά από τα οποία είναι ενδημικά ή σπάνια και κάποια κινδυνεύουν με εξαφάνιση και περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Κυπριακής Χλωρίδας.

Λόγω της περιβαλλοντικής της αξίας, η χερσόνησος καλύπτεται από αρκετές διεθνείς συμβάσεις.  Κηρύχθηκε ως ισοδύναμη με Ζώνη Ειδικής Προστασίας (περιοχή Natura 2000 για τα πουλιά) και με Ειδική Ζώνη Διατήρησης (περιοχή Natura 2000 για οικοτόπους, χλωρίδα και πανίδα εκτός πουλιών).  Το σύστημα υγροτόπων της περιοχής, με άξονα την Αλυκή και το Λιβάδι Φασουρίου, κηρύχθηκε το 2003, υγρότοπος διεθνούς σημασίας, στα πλαίσια της Σύμβασης του Ραμσάρ, και αναγνωρίστηκε ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά από το BirdLife International.

Τι συμβαίνει όμως τα τελευταία χρόνια στο τοπίο αυτό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά;

Η Χερσόνησος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση και στέλνει σήμα κινδύνου προς όλους μας. Αρχικά, λόγω της μειωμένης βροχόπτωσης και μετά τη δημιουργία του φράγματος του Κούρρη, έχουν επηρεαστεί δυσμενώς οι υγροβιότοποι της περιοχής, υποβαθμίζοντας τους και δημιουργώντας προβλήματα διάβρωσης στις ακτές. Πιο πρόσφατα, κατασκευαστικά έργα όπως  το καζίνο, επαύλεις και άλλα αναπτυξιακά έργα που αδειοδοτήθηκαν ή βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης τους στην περιοχή δύναται να διαταράξουν το υδάτινο ισοζύγιο της Χερσονήσου. 

Παρατηρήθηκαν δεξαμενές κατακράτησης χιλιάδων τόνων νερού να αναδύονται κάτω από τα θεμέλια κατασκευαστικών έργων της περιοχής και δυστυχώς καταλήγουν στην Αλυκή Ακρωτηρίου, σύμφωνα με δηλώσεις μελών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακρωτηρίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις που δημιουργούνται στην Αλυκή Ακρωτηρίου, τον μεγαλύτερο υγρότοπο του νησιού. Ένας χώρος που φιλοξενεί τους κρύους μήνες μέχρι και 20 000 ροζ φτερωτούς επισκέπτες, τα φλαμίνγκο, και εκεί ξεκουράζονται χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά. Αντί η Αλυκή να αποξηραίνεται τους καλοκαιρινούς  μήνες, αυτή τη στιγμή γεμίζει με γλυκό νερό το οποίο φτάνει  ακόμη και στα πρώτα σπίτια της κοινότητας Ακρωτηρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Δορυφορική απεικόνιση της Περιοχής Ακρωτηρίου με σήμανση στους Υγροτόπους: Λιβάδι Ακρωτηρίου, Αλυκή Ακρωτηρίου, Λίμνη Ζακακίου και Δεσποτική Λίμνη (2023).