Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες (2022-2023) – 2ο Παγκύπριο Βραβείο στην μαθήτρια Ελένη Αντωνίου της Ελληνικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού

0

Λεμεσός
Απρίλιος 2023

H Ιδιωτική Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού διακρίθηκε σε ένα ακόμη σημαντικό διαγνωνισμό και συγκεκριμένα στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Κύπρος – Ελλάδα- Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες». Η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, Ελένη Αντωνίου, κατέλαβε το 2ο Παγκύπριο βραβείο στην κατηγορία του διηγήματος, με το διήγημά της «Το αποξηραμένο τριαντάφυλλο». Πρόκειται για μία ιδιαίτερα μεγάλη διάκριση, αφού η μαθήτριά μας είχε να συναγωνιστεί μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία της Κύπρου.  

To βραβευμένο διήγημα ανταποκρίθηκε επάξια στα κριτήρια του διαγωνισμού και πέτυχε να ισορροπήσει τον παράδοξο συσχετισμό της τραγωδίας του 1974 και της ελληνοτουρκικής φιλίας. Η Ελένη συνδύασε τη λεπτή ψυχογράφηση των προσώπων με τη λιτότητα στη γλώσσα, διαμορφώνοντας το προσωπικό της ύφος και χρησιμοποιώντας έναν πυκνό πλούτο λογοτεχνικών μέσων.

Ο Διαγωνισμός, «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες», συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – το Μορφωτικό Γραφείο – το Σπίτι της Κύπρου, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.  

«Η ενασχόληση των μαθητών μας με τους Διαγωνισμούς ενισχύει την κριτική τους σκέψη, εξάρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές τους».

Δρ Χαράλαμπος Μοδέστου (Φιλόλογος)