Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ: Το πρώτο σχολείο που διδάσκει πολλαπλή νοημοσύνη.

0

Λευκωσία, Λεμεσός
Μάρτιος 2023

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το εργαστήρι πολλαπλής νοημοσύνης του διεθνούς φήμης Δρ. Γιάννη Καλογεράκη για τους μαθητές των Ελληνικών Σχολών ΠΑΣΚΑΛ σε Λευκωσία και Λεμεσό. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές διδάχθηκαν για τη Συναισθηματική, Κοινωνική, Ηθική, Οικολογική, Δημιουργική και Πνευματική νοημοσύνη, με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού και παραδειγμάτων.

Οι Ελληνικές Σχολές ΠΑΣΚΑΛ πρωτοπορώντας για μία ακόμη φορά στην Κύπρο και έχοντας αφουγκραστεί πρώτες τις τάσεις της διεθνούς εκπαίδευσης, έχουν σχεδιάσει προσεκτικά το μάθημα της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Το πρωτοποριακό αυτό εργαστήρι υπάγεται στη διδακτέα ύλη του μαθήματος, το οποίο προσφέρεται στην Κύπρο αποκλειστικά για τους μαθητές των Σχολών και δεν είναι εξεταζόμενο. Στόχος του μαθήματος είναι να ταυτοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν συναισθήματα του μαθητή, όπως η αισιοδοξία, η χαρά, η ενσυναίσθηση και η αίσθηση του σκοπού.

Η Διευθύντρια της Ελληνικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ στην Λευκωσία, κ. Ελένη Αντωνίου, τόνισε πως «αν και το μάθημα έχει εισαχθεί πρόσφατα στην ύλη, έχουμε παρατηρήσει αισθητή διαφορά στις επιδόσεις και στην κοινωνική συμπεριφορά ειδικά των μαθητών του Γυμνασίου. Οι δάσκαλοι του μαθήματος λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση, ενώ ήδη έχουμε δρομολογήσει σεμινάρια και σε χώρες του εξωτερικού με σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευση του υφιστάμενου προσωπικού».

Η Διευθύντρια της Ελληνικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ στην Λεμεσό, κυρία Δέσποινα Μαυρικίου, προσθέτει «Με γνώμωνα το γεγονός ότι ως σχολείο επιθυμούμε την σφαιρική ανάπτυξη των παιδιών μας, είναι χρέος μας να προσαρμοζόμαστε και να προοδεύουμε διαρκώς. Όλα οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, απλά με διαφορετικό τρόπο. Ως εκ τούτου, σε ένα κόσμο που απαιτεί την πολύπλευρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ατόμων, η αντίληψη για τους πολλαπλούς τύπους νοημοσύνης είναι αναγκαία για την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία του καθενός».

Σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μαθητές με ανεπτυγμένη αυτογνωσία έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και μηδαμινή αντικοινωνική συμπεριφορά μέχρι τα γεράματά τους.

Αποστολή των Ελληνικών Σχολών ΠΑΣΚΑΛ θεωρείται η εκπαίδευση όχι μόνο των μαθητών, αλλά και των κηδεμόνων. Για αυτό το λόγο, την Τετάρτη και Πέμπτη 8 και 9 Μαρτίου διοργανώθηκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε γονείς και κηδεμόνες για τις ανάγκες της ανάπτυξης των συναισθημάτων, της δημιουργικότητας, της κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις μεθόδους συμμετοχής τους στην ανάπτυξη των πιο πάνω αξιών και στα απτά οφέλη του προγράμματος.

Ο Δρ. Καλογεράκης ως επιστημονικός συνεργάτης των Ελληνικών Σχολών ΠΑΣΚΑΛ, θεωρείται επαΐοντας σε θέματα Πολλαπλής νοημοσύνης με 38 χρόνια πείρας και ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο σε 3 ηπείρους, το οποίο συμπεριλαμβάνει τη Google, την AstraZeneca, τη DHL και πολλούς άλλους κολοσσούς, ενώ έχει αγορεύσει σε δεκάδες TEDx και συνέδρια ανά τον κόσμο. «Στόχος μου είναι οι μαθητές να αποκτήσουν πλαίσιο ηθικής, πλαίσιο αρχών και να κρατήσουν μακριά την αβεβαιότητα, τα ερωτηματικά, την κατάθλιψη και τον φόβο».